Posted on

Защо да купя ДЪРВЕНА кухненска дъска, а не пластмасова?

Защо дървена?

Защото тя е по-безопасна и хигиенична от пластмасовата и това е факт. Освен това всяка дъска е неповторима по текстура и това и придава оригиналност. Внесете топлота и уют с  екологичните  естествените материали в кухнята си .

Невярно е широко разпространеното мнение че дъските от дърво не са хигиенични.

Въпреки че е порест, дървеният материал има естествена защита от бактерии и това е научно доказано от редица учени провели научни експерименти и публикували научни статии.  Вижте по долу линковете:
Научна статия експеримент с бактерии.
ПЛАСТМАСОВИ И ДЪРВЕНИ ДЪСКИ ЗА РЯЗАНЕ.
Научен Рапорт че Дървените дъски са по-безопасни за приготвяне на храна от пластмасовите.

Видове дървени дъски

Открояват се два основни вида  с  разлика в това дали режещата повърхност е надлъжно на дървесните влакна  (EDGE GRAIN) те са по-леки, евтини и лесни за поддръжка.
или
дъски с повърхност за рязане срещу влакната на дървесината (щорца – енд грейн (END GRAIN)) не изтърпява ножа толкова, острието се плъзга между влакната на дървесината.

И двата вида имат предимства и недостатъци. Въпрос на преценка е, какви дъски ще изберете, както и колко пари сте склонни да инвестирате в тях.

По мое мнение, едно домакинство трябва да има няколко дъски, различни по размери и вид.  Минимум два броя.  Това ще улесни  значително работата ви в кухнята.

Нека да разгледаме основните разлики:

Дъските EDGE grain – са най-често срещани, познати от древността, продават се навсякъде  в различни размери дебелини и форми. Изработват се от различни твърди дървесни видове , направени от едно (по лесно се изкривяват) или няколко парчета, могат да бъдат тънки и леки, както и не на последно място, по-евтини са поне повечето от тях и попиват по-малко течности.

Аз лично не препоръчвам евтините бамбукови дъски (бамбука е от семейство Житни, а не е дърво. Един от видовете бамбук е и най-бързо растящото растение , икономически изгоден материал), такива дъски са прекалено твърди (затъпяват ножа бързо) и се разлепват лесно, а лепилото им не се знае доколко е безопасно за не пряк досег с храна(имам в предвид евтините такива).

Моделите, които ние предлагаме са наше българско производство направени най-често от дъб и бук слепени само с titebond III едно от най-добрите водоустойчиви и food safety лепила в света, препоръчани специално за кухненски дъски.  И импрегнирани няколко пъти с минерално масло Икея за кухненски дъски .

Дъските енд грейн (END grain) Така нашумели напоследък и често използвани от професионални готвачи. Направени са от множество парчета твърда дървесина,  не затъпяват ножа толкова колкото другите, тъй като острието се плъзга между влакната. Повърхността им не се драска толкова колкото обикновените дъски.
Също и не се кривят, колкото обикновените (надлъжно слепени дъсчици)edge grin дъски. За съжаление  END GRAIN дъски са доста по-скъпи, поради по-трудният производствен процес (множество парчета) и по-голям разход на материал, могат да бъдат само дебели за да не се нацепят. Поддръжката им е по-трудна. Препоръчително е да се мажат с минерално масло от време навреме, за да не се нацепват и да не попиват течности, през порите на дървото, които са изложени директно на обработваната храна. Тежки са, но те се мият на място, с гъба или парцал не е препоръчително да се мият на мивка.

Нашето производство на Дъските End Grain е много качествено и прецизно, което е изключително важно за този вид дъски, защото и най-малкият дефект след време става проблем.  При правилна употреба и поддръжка този вид дъски спокойно  издържат много години на постоянна употреба.  Можете да поръчате и дъска по ваш дизайн и размери.

За повече информация или помощ при избор на дъска моля позвънете на 0894 30 65 76 с удоволствие ще Ви помогнем.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 838

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 839

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 840