Posted on

Как да почистим дървената кухненска дъска за рязане

За да поддържате  чисти и хигиенични КУХНЕНСКИТЕ ДЪРВЕНИ ДЪСКИ – Ви съветваме:

  1. Най-добре е дъската да се почиства скоро след употребата и. Колкото  по-дълго стои замърсена и мокра, толкова по-дълбоко ще се замърси и по-трудно ще се изчисти.

  2. Ако дъската е малка, можете лесно да я измиете с топла вода и гъба на чешмата. В зависимост от продуктите, които сте рязали, можете да я миете с гъба и течен сапун, по ваша преценка. Не я киснете във вода и не я мийте в съдомиялна.  Подсушете дъската след миене и я изправете да съхне.
  3. При по-замърсени дъски,  можете да използвате третиране с лимонен сок или разтвор от оцет и вода, също и обилно поръсване със сол. Изчакайте 1-2 часа и измийте с вода.
  4. Хубаво е да ползвате различни дъски (не е задължително) за различните видове храни (меса, зеленчуци, сирена, риба).
  5. За да се предотврати  дълбокото замърсяване и попиване на мръсотия в дъските, е хубаво да се импрегнират с минерално масло за кухненски дъски (В ИКЕА предлагат такова), бадемово, или ленено масло, това ще ги предпази от попиване и напукване. Най-добре импрегнирането става, като се намаже и натърка повърхността с хартиена салфетка от двете страни, и след попиване (1-2 часа) да се повтори няколко пъти. Още две намазвания са достатъчни. Процедурата е добре да се прави всеки месец, ако дъската се ползва интензивно.
  6. 3 части минерално масло и една част пчелен восък се загряват докато се смесят. Хубаво втрийте и оставете една нощ да попие. След това я избършете от излишната смес. Тази процедура запечатва порите на ЕНД ГРЕЙН дъските за да не попиват толкова много, което е сред основните проблеми на този вид дъски.
  7. Помнете, въпреки че дървото е естествен антисептичен (антибактериален) материал, ако искате да ви служи максимално дълго и добре, ще трябва да полагате грижи за него.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 838

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 839

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 840