Posted on

Какво е end grain дъска за рязане и защо е най-добрият вариант за кухненска дъска?

Този вид дървена дъска за рязане е един естетичен и впечатляващ кухненски прибор с редица преимущества.

Дълги години този вид конструкция на дъската за рязане е била позната и използвана най-често от месарите за транжиране на месо (butcher block) и от тесен кръг професионални готвачи.

Защо Eнд Грейн (End Grain – Butcher block cutting board) дъската е по-добра:

  1. Не се криви – при правилна употреба и поддръжка този вид дъски остават идеално равна и плоски, защото напрежението породено от промяна на влажността в дъската се възпира от  съседните блокчета дърво, които се пазят взаимно.
  2. Не затъпяват ножа толкова бързо, колкото другите видове дъски – режещият ръб се плъзга между дървесните влатна.
  3. Почти не се драска и се самолекува от драскотини – при натиска упражнен от ножа дървесните влатна (които са като микро четка) се отместват на страни и по-малко се нараняват.
  4. Износоустойчивостта  е  много по-голяма в сравнение с другите видове дървени дъски.

На ред с предимствата на енд-грейн дъските можем да прибавим и тези на естествената антисептичност (антибактериаленост)на дървесината, както и това че е слепена с едно от най-добрите лепила в света, специално препоръчано за кухненски дъски за рязане. Дъската е импрегнирана многократно с течен парафин за пиене и пчелен восък.

Внесете лукс и удобство във вашата кухня с един качествен и практичен луксозен български продукт, който ще впечатли.

Поддръжка и начин на употреба:

Ако искате Енд Грейн дъската Ви да остане като нова дълги години, трябва да се имат в предвид слените неща. Никоя дървена дъска не е подходяща за миене в миялна машина, импрегнирайте я 1-2 пъти в месеца или повече поне в началото на употребата. Добри варианти са  течният парафин за пиене тунговото масло и лененото масло (всички растителни масла, олио зехтин не са особено препоръчителни, поради свойството им да гренясват с времето което може да доведе до слабо осезаема миризма на дъската).

След употреба дъската може да се измие с течен сапун, гъба и вода на място и да се забърше с кърпа за  да не остава мокра(избягвайте да я миете на чешмата и да я обливате обилно дълго време, защото този вид дъски са по-чувствителни на мокрене).

Тъй като дървото е порест материал, не е препоръчително да режете цвекло или други храни със силни багрилни свойства, защото ще оцветят дъската в дълбочина и после много трудно ще се измие.

При силно замърсяване може да се третира с лимонен сок върху силно поръсена със сол дъската.

Содата за гляб с малко вода втрита в дъската също почиства в дълбочина, като също и премахва неприятни миризми.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 838

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 839

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/daskieu4/public_html/wp-content/themes/storefront/inc/storefront-template-functions.php on line 840